Forum BiochemiaUrody - Strona Barbary Kwiatkowskiej (TYLKO-DO-ODCZYTU) Strona Główna BiochemiaUrody - Strona Barbary Kwiatkowskiej (TYLKO-DO-ODCZYTU)
Pielęgnacja skóry poparta faktami
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dr Hauschka

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum BiochemiaUrody - Strona Barbary Kwiatkowskiej (TYLKO-DO-ODCZYTU) Strona Główna -> Opinie o produktach kosmetycznych
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
BasiaKwiatkowska
Administrator



Dołączył: 10 Mar 2006
Posty: 633
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 7 razy

PostWysłany: Śro 21:18, 21 Cze 2006    Temat postu: Dr Hauschka

Sylwiasta
Dołączył: 10 Kwi 2005
Posty: 242
Wysłany: 21 Kwi 2005 11:06 am Temat postu: Dr Hauschka
--------------------------------------------------------------------------------

Najpierw czytalysmy tylko o tych ochach i achach nad kremem rozanym czy innymi specyfikami, z ust roznych gwiazd.
Teraz specyfiki niemieckiego doktora mozna nabyc tez w polskich aptekach.
Jedna rzecz, ktora mnie martwi, to brak wyraznych skladow na opakowaniach - przynajmniej wg systemu FDA. Nie zaryzykowalam zakupienia kremu ochronnego z filtrem tej firmy.

Okazuje sie rowniez, ze wiele kosmetykow mozna zrobic sobie samemu
(pomysl ponizej, ale to juz temat na inne forum )
"I've been meaning to write a review of this stuff for years, but always put it off because my rating is kinda complicated. First of all, I really, really like this cleanser. It does absolute wonders for my skin whenever I've used it - it's great after a long grey English winter of central heating and too much time indoors - after a week or so my skin is totally fresh, smooth, totally unclogged and functioning well. So why, then, do I not use it all the time if it's so perfect? First of all I think it's RIDICULOUSLY expensive for what it is and the quantity you get in a tube. Basically, it consists of ground almonds and sweet almond oil, the theory being that the paste binds with the dirt on your skin and whisks it all away. And yes I agree it does a superb job. But the price (even for an "I'll pay anything for perfect skin" idiot like me!) is exorbitant. So, ladies and gentlemen, I set to and decided to make my own version of this lovely stuff. I used my coffee grinder to grind up a handful of fresh almonds (unblanched), and mixed them to a paste with a tiny bit of grapeseed oil. I also added a couple of drops of lemon oil for good measure. Lo and behold I had created the stuff for myself, at a tiny fraction of what Dr Hauschka charges. But I still needed to be convinced that it would work equally well, so I used it, and trust me it worked even better than the "original". Maybe because the oil and almonds were ultra-fresh, I don't know really, but my stuff is honestly far superior to Dr H's! My skin feels softer than ever, and looks (even to my critical eye) pretty near perfect after discovering this dastardly trick. Maybe it's being less stressed at thinking what I was paying for the Dr H version... at any rate PLEASE give this natural, easy recipe a try if you love the cream cleanser but don't want to pay through the nose for it any more!"

Pojawily sie tez mniej optymistyczne recenzje:

*****I know this sounds crazy, but read on...Are Any of you using ANY Dr. Hauschka skin care items and noticing increasing hair shedding on your head/and/or upset thyroid symptoms? I am. A well known Hauschka Rep, known as Kathy White, Ingredient specialist for the U.S, (who is very open to any questions you have with the Hauschka products) told me that some of the products contain mustard oil from Indian cress, & black mustard essential oil. (note:Several plants in the cruciferous (cabbage, mustard broccoli) family contain mustard oil which is known to block the conversion of thyroid hormone). She mentioned that she couldn't take the inner cosmetic supplement (one of the many Hauschka products that contain this mustard oil) which contains this pungent oil because it affected her thyroid and her hair shedding was one symptom!), the products also contain soy lecithin as an emulsifier in almost all Hauschka's products (soy contains compounds that interfere with thyroid hormones as well) and a few other things that can confuse your thyroid function. REMEMBER- Anything you put on your skin is easily absorbed into your blood stream- especially over a long period of time. That is why some people are prescribed topical ointments, progesterone cream, etc. which are all applied to the skin, absorbed into the body.) She also mentioned that fermented grain extract found in the Cleansing Milk can be a possible allergen to some people since it is derived from naturally fermented grain and some people can have an allergy to the yeasts and lacto-bacilli that it is fermented with. Also, she mentioned alot of ingredients that aren't even on the box the products come in when you buy them, or even on the list of ingredients which I thought was a little strange. Check out Paula Begoun's review on Hauschka- she even says the same thing. http://www.cosmeticscop.com./ My hair has been shedding a bit, still under the normal amount of hair loss per day, but started shedding noticeably (on my shirt, in the shower as I ran my hands through my hair) about 2 weeks into using his whole skin and body care line. (Of course I went to my doctor and they ran all kinds of tests including a ton of blood tests, even hair loss tests and everything was normal)...If any of you notice your hair "shedding" strangely more than usual or any other thyroid-type symptoms, I'd really be interested in knowing. I love the skin care line, and I can't imagine having to stop using it. Hopefully my body will adjust!!!*******

No i wlasnie Paula:
Dr. Hauschka
If plants are your thing, these formulations, according to the ingredient lists, are some of the most "pure" (although not 100%?some still contain animal-derived ingredients, as well as Vaseline). However, the products don't appear to contain what is listed on the labels because the consistency of the formulations indicates other ingredients must be present. Also, the ingredient listing does not comply with FDA regulations so it is difficult to know exactly what you would be putting on your skin. I have no proof one way or the other, so I will go by the ingredient list as it exists, as I do for all the products I review.

Eye Contour Day Cream for All Skin Conditions ($28.50 for 0.34 ounce) is an OK emollient moisturizer with some good plant oils, but it lacks water-binding agents and antioxidants, and that makes it less than stellar for any skin condition.

Facial Steam Bath ($26.50 for 3.4 ounces) is supposed to be used with steam heat. That's not recommended, because repeated use of steam heat can cause surfacing of capillaries, increase the severity of rosacea, and damage skin. As much as I love soaking in a Jacuzzi, I don't fool myself into thinking it's helping my skin.

Water Resistant Sun-Block Stick SPF 30 ($11.00 for 0.17 ounce) doesn't list any active ingredients, so it cannot be relied on for sun protection.

Czy przy tych wszyskich ciagotach do powrotu na lono natury, cos waznego pomijamy?
Jakie jest Twoje zdanie Basiu?
Jakie jest zanie forumowiczek? Uzywacie jakis kosmetykow Hauszki albo innych niemieckich "ekologow" jak Weleda?
Ja jestem zadowolona tylko z "Rejuvenating mask"

******************************
asinek
Dołączył: 20 Mar 2005
Posty: 299
Wysłany: 21 Kwi 2005 02:54 pm Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------

hej i ho, uzywalam tylko probki kremu Hauschkowego pod oczeta (Monice wielkie dzieki) i podobal mi sie tylko troche,jako ze jest hmmm.. konsystencje i kolor to on ma woskowiny z ucha (sorry za skojarzenie), pachnie przyjemnie ziolowo, jest b. tlusty i tepy w rozprowadzaniu. Dobrze odzywia i wcale chyba nie nawilza.Tyle moge rzec po jakich pieciu uzyciach. Cudow nie uczynil, krzywdy tez nie. Prosze wziac pod uwage ze nie jestem fanka kremow pod oczy, wiec moze mam za male doswiadczenie by odroznic ziarno od plew.

Poza tym nie uzywam zadnych ekologow ale mam kolezanke ktora innych kosmetykow nie uznaje i sobie u niej regularnie czytam sklady Weledy, Hauschki, Martiny Gebhardt, Lavery i czego tam jeszcze oraz podprobowuje to i owo.
Sklady sa proste i w Niemczech nie jest problemem umieszac sobie samemu cos podobnego za ulamek ceny. Ale oczywiscie nie wiem w ktora strone M. Gebhardt te swoje kremy miesza bo niby maja byc naladowane pozytywna energia (sorry, mnie takie rzeczy smiesza). Sklady z reguly nie sa w konwencji INCI (Wyjatkiem jest Weleda), z reguly naturalnosc wyraza sie w obecnosci alkoholu i nieobecnosci parabenow oraz pochodnych oleju mineralnego. Czest obrak srodkow zapachowych. Krzywdy te kremy nie czynia, sa mile, ale niektore np wchlaniaja sie koszmarnie dlugo, co w przypadku kremu do rak troche irytuje.

Co krzywde niewatpliwie czyni to ochrona przeciwsloneczna, w przypadku Hauschki jednynym skladnikiem czynnym jest mikronizowany dwutlenek tytanu ktory nie daje wystarczajacej ochrony, a w sztyfciedo ust jednymy filtrem jest bodaj maslo shea (ma naturalny SPF 4). W kremach M. Gebhardt filtrem jest olej z orzecha kuki (?nie wiem czy taka jest nazwa polska, po niemiecku Kukinuss) o SPF bodaj 8. Lavera w tescie Stiftung Warentest dawala ochrone o duzo nizsza niz podana wartosc SPF.

mysle ze tak jak w przypadku kazdych innych kosmetykow, wsrod "naturalnych" moga byc kosmetyki godne uwagi i takie ktorych lepiej nie ruszac.

*****************************
Basia
Site Admin

Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 1448
Wysłany: 21 Kwi 2005 03:06 pm Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------

Asinek ma wiele racji, zgadzam sie z jego zdaniem:
Cytat:
mysle ze tak jak w przypadku kazdych innych kosmetykow, wsrod "naturalnych" moga byc kosmetyki godne uwagi i takie ktorych lepiej nie ruszac.


Na temat kosmetykow naturalnych mozna poczytac na forum.

Jesli chodzi o kremy z filtrami, to wszystkie tzw naturalne opieraja sie wylacznie na filtrach mineralnych czyli nie oferuja wystarczajacej protekcji w zakresie UVA, a juz zwlaszcza, gdy zawiera tylko dwutlenek tytanu mikronizowany.

***********************
Sylwiasta
Dołączył: 10 Kwi 2005
Posty: 242
Wysłany: 22 Kwi 2005 11:53 am Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------

Nie przerzucilam sie jeszcze w calosci na kosmetyki calkowicie "ekologiczne" ani "samorobione".
Za to dzieki Basi zdecydowanie ograniczylam ilsoc specyfikow!
The Body Shop to dla mnie troche sciema, tak samo jak z Lushem (mialam od nich czarne, weglowe mydlo, takie jakiego uzywala Annie Hall w filmie Allena, kupione glownie dla zaskoczenia gosci ) uwazam, ze kazdy ma swoje plusy i minusy ale ciekawa bylam zdania innych forumowiczek, zwalszcza tych co przebywaja w Germanii . Pozdrawiam serdecznie i jesli u Hauszki cos Was zachwyci, prosze o podzielenia sie opinia, bo ja z doktorkiem jestem entuzjastyczna po polowie: Rejuvenating mask tak, czyszczaca w proszku - absolutnie nie

**************************
asinek
Dołączył: 20 Mar 2005
Posty: 299
Wysłany: 24 Kwi 2005 08:20 am Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------

zapodaje sklad filtra slonecznego produktu Hauschki, po niemiecku i wg INCI (zrodlo - http://www.beautyjunkies.de/)
Cytat:
INCI: Aqua, Rosa Canina (Auszug aus Hagebutte), Titandioxid, Prunus Armeniaca (Aprikosenkernöl), Pyrus Cydonia (Auszug aus Quittensamen), Sesamum indicum, Tricaprylin, Mesembranyanthemum Cristallinum (Auszug aus Mittagsblume), Zinc Oxide, Persea Gratissima (Avocadoöl), Hippophae Rhamnoides (Auszug aus Sanddornbeeren), Alcohol, Galactoarabian, Aluminium Hydroxide, Butyspermium Parkii (Sheabutter), Lecithin, Brassica Campestris/Aleurites Fundi Oil (Fettverbindung aus Rüböl und chinesischem Holzöl), Glyceryl Caprylate, Oryzanol (Reiskeimöl), Silica, Parfum, Limonene, Citral, Linalool, Geraniol, Citroneliol, Coumarin, Sucrose distearate, Aucrose laurate, Esculin (Auszug aus Kastanienrinde), Xanthan Gum, Propolis Cera. (In der deutschen Übersetzung taucht auch Ferulasäureester auf, kann ich aber nicht zuordnen.)

kto chce niech analizuje i wyciaga wnioski co do naturalnosci. buzka
asinek

*****************************
Kejth
Dołączył: 21 Cze 2005
Posty: 1
Wysłany: 21 Cze 2005 04:41 am Temat postu: Dr. Hauschka
-------------------------------------------------------------------------------

Jak oceniacie te produkty?

***************************
Hokus
Dołączył: 19 Kwi 2005
Posty: 105
Wysłany: 21 Cze 2005 04:52 am Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------

Bez podania składu konkretnych produktów, które Cię interesują, trudno jest coś konkretnego napisać o wszystkim, co dana firma produkuje.

Dostałam wczoraj szampon morelowy (do włosów suchych) tej firmy - zaraz go dodam do opiniowanych produktów - zobaczymy jak Basia oceni jego skład. Może inni forumowicze mają też jakieś doświadczenia związane z tym produktem.
_________________
Pozdrawiam,

Eliza

*******************************
mala609
Dołączył: 31 Mar 2005
Posty: 22
Wysłany: 21 Cze 2005 05:26 am Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------

Moge sie wypowiedziec na temat kremu z platkow roz. Niestety uczulil mnie (dostalam czerwone placki na policzkach) i bardzo zaluje ze wydalam tyle pieniedzy na ten krem. Moglam zamiast niego zainwestowac w krem z filtrami bo wlasnie mi sie konczyc

***********************
Sylwiasta
Dołączył: 10 Kwi 2005
Posty: 246
Wysłany: 21 Cze 2005 11:54 am Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------


Podobny watek zalozylam dawno temu - oprocz niego, mozesz duzo znalezc w wyszukiwarce.
Sama z Doktorem mam dosc dobre doswiadczenia - bardzo lubie Rejuvenating Mask (recenzja jest na Wizazu), umiarkowanie dobra byla dla mnie maseczka oczyszczajaca (proszek w sloiczku) - mam wrazenie ze nic nie dziala, tzn nie oczyszcza tak dobrze jak zielona glinka - skora jest taka sama jak byla przed aplikacja.
Produkty moga uczulac a te z linii slonecznej nie maja zadnych aktywnych filtrow wymienionych - wiec nie zawracalabym sobie glowy ich ochrona.
Po wykonczeniu zapasow, przymierzam sie do mleczka oczyszczajacego i kremu oczyszczajacego.
Olejek zas sobie mozesz ukrecic sama - bylo o tym w dziale laboratoryjnym.

****************************
ewunia74
Dołączył: 30 Kwi 2005
Posty: 56
Wysłany: 18 Sie 2005 04:20 am Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------

mam pytanie dotyczace wlasnie rejuvenating mask.bardzo ja lubie i bardzo sluzy mojej tlustej cerze.
na ulotce jest napisane,ze mozna uzywac ja jako 4 tygodniowa kuracje na noc.i ja tak wlasnie zaczelam robic.to znaczy uzywam ja 2-3 razy w tyg na cala twarz i szyje.zastanawiam sie ,czy po uplywie tych 4 tyg musze przerwac taka kuracje?byloby mi szkoda,bo naprawde moja skora bardzo lubi ta maseczke.czy jesli zdecydowalabym sie kontynuowac ,to zaszkodziloby to mojej skorze?nie wiem dlaczego producent napisal,zeby uzywac tak 4 tyg.
napisalam emajl do producenta wlasnie z takim pytaniem,ale nie otrzymalam odpowiedzi,moze sie jeszcze odezwa.

**************************
Basia
Site Admin

Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 1448
Wysłany: 18 Sie 2005 02:10 pm Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------

Dla pewnosci podaj sklad tej maseczki.

************************
Monika
Dołączył: 19 Mar 2005
Posty: 74
Wysłany: 18 Sie 2005 02:33 pm Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------

Rozumiem, ze o ta maseczke chodzi? http://www.wizaz.pl/produkty/baza/censura.php?tsid=1&csid=650b65cbbea2d01efff5bcfea82ce0c2&cmd=details&itemid=9086

***************************
Basia
Site Admin

Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 1448
Wysłany: 18 Sie 2005 02:52 pm Temat postu:
-------------------------------------------------------------------------------

W takim razie mozesz te maseczke uzywac 2-3 razy w tygodniu tak dlugo jak chcesz, mozesz ja traktowac jako krem na noc i nie zmywac, mozesz zmywac jak Ci sie podoba.

*******************************
ewunia74
Dołączył: 30 Kwi 2005
Posty: 56
Wysłany: 19 Sie 2005 04:58 am Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------

dziekuje bardzo.
bardzo ucieszyla mnie ta wiadomosc,bo jestem w tym kosmetyku zakochana jak w zadnym innym.

[/b]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum BiochemiaUrody - Strona Barbary Kwiatkowskiej (TYLKO-DO-ODCZYTU) Strona Główna -> Opinie o produktach kosmetycznych Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin