Forum BiochemiaUrody - Strona Barbary Kwiatkowskiej (TYLKO-DO-ODCZYTU) Strona Główna BiochemiaUrody - Strona Barbary Kwiatkowskiej (TYLKO-DO-ODCZYTU)
Pielęgnacja skóry poparta faktami
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
olej ostowy jako baza

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum BiochemiaUrody - Strona Barbary Kwiatkowskiej (TYLKO-DO-ODCZYTU) Strona Główna -> Domowe Laboratorium Urody
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
BasiaKwiatkowska
Administrator



Dołączył: 10 Mar 2006
Posty: 633
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy

PostWysłany: Czw 22:17, 23 Mar 2006    Temat postu: olej ostowy jako baza

pitipel
Dołączył: 20 Mar 2005
Posty: 453
Wysłany: 22 Kwi 2005 02:29 pm
--------------------------------------------------------------------------------

Czy olej ostowy polecany do skór tłustych trądzikowych może z dobrym skutkiem stanowić bazę do olejku typu lotus? mam już wprawdzie inny olej, ale ten ostowy tak mnie ciekawi przyszłościowo.
Albo czy mogę go zmieszać z brzoskwiniowym i na takiej bazie robić swojego lotusa?
Czemu w ogóle ten ostowy jest polecany dla cer tłustych i trądzkiowych?
Przepraszam za tyle pytań, tak sie nazbierało jakoś...

_________________
pozdrawiam, piti

************************
Basia
Site Admin

Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 1649
Wysłany: 22 Kwi 2005 02:33 pm Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------

Nie slyszalam, by ostowy byl polecany do tlustych, musimy poznac jego dokladny sklad ilosc % poszczegolnych kwasow tluszczowych by go ocenic.

*********************

http://www.wizaz.pl/images/oleje_roslinne/

Krokosz barwierski / Oset (INCI: Carthamus Tinctorius) - olej z krokosza barwierskiego; olej z ostu
Pochodzenie rośliny: Ameryka Północna, Indie, USA
Opis: olej o mocnym, złoto-żółtym zabarwieniu, otrzymywany z tłoczonych na zimno nasion.
Opis: zawiera 60-80% kwasu linolowego (najwyższy procent tegoż kwasu jaki zawarty jest w oleju roślinnym), 10-14% kwasu olejowego, 6% kwasu palmitynowego, 2-3% kwasu stearynowego, 0,5% kwasu linolenowego, 0,5% kwasu arachinowego, bogaty w witaminy E i A.
Kategoria: olej schnący
Ważność: po otworzeniu ok. 3-4 miesiące
Udział % w gotowym produkcie: bez ograniczeń
Wytrzymałość na temperatury: nie ogrzewać powyżej 65C
Zastosowanie i działanie: stosowany jako czysty olejek do ciała, jako dodatek w kosmetykach przeznaczonych dla skóry tłustej z trądzikiem, mieszanej (z tendencją do tłustej), a także przy skórze ze skłonnością do stanów zapalnych.

********************
Monika
Dołączył: 19 Mar 2005
Posty: 78
Wysłany: 23 Kwi 2005 12:58 pm Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------
Nie umiem Ci powiedziec dlaczego jest polecany dla tlustych, tradzikowych skor (az tak doglebnie chemii nie znam), takie informacje wyczytalam na niemieckich stronkach dla mieszaczy kosmetykow . Tzn. sa to informacje od osob, ktore wymyslaja przepisy na kosmetyki dla "mieszaczy", tworza tego typu info dla nich, pisza ksiazki.
Sama nigdy tego oleju nie kupowalam do kosmetykow, tylko do zjedzenia.

*******************
Basia
Site Admin

Dołączył: 18 Mar 2005
Posty: 1649
Wysłany: 23 Kwi 2005 04:27 pm Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------

Teraz rozumiem, nazwa Safflower (Carthamus tinctorius) nie kojarzyla mi sie z ostem, ale z krokoszem barwierskim.
Nie mam pewnosci czy oset jest prawidlowym odpowiednikiem z punktu widzenia botanika. Spotkalam sie z wieloma odmianami ostu, kazda miala inna nazwe lacinska np:
Oset kędzierzawy Carduus crispus
Oset zwisły Carduus nutans
Oset grubogłówkowy Carduus pycnocephalous

Tutaj jest zdjecie krokosza barwierskiego:
http://www.ibiblio.org/herbmed/pictures/p03/pages/carthamus-tinctorius-3.htm

Ten olej jest powszechnie stosowany do smazenia w USA, jednak wowczas jest czesto modyfikowany i zawiera wieksze ilosci kwasu olejowego.
Nie spotkalam sie z infomacjami, aby olej z krokosza byl szczegolnie polecany dla cery tlustej, na pewno wersja bogata w kwas olejowy nie jest, gdyz moze zatykac pory, wersja naturalna bogata w kwas linolenowy na pewno jest bardziej odpowiednia dla cery tlustej jak i dla kazdej innej, gdyz bardziej wspomaga regeneracje skory i jej nawilzenie.

Wg danych firmy Humco produkujacej oleje roslinne:
Olej safflawer zmodyfikowany bogaty w kwas olejowy zawiera :
- 81.5% kwasu olejowego
- 7,3% kwasu linolowego

Naturalny olej safflower :
- ok.70% kwasu linolowego
- 12% kwasu olejowego czyli dane podobne do opisu Moniki. Ten typ nadaje sie na olej bazowy i mozesz go Pitipel wykorzystac do swego olejku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum BiochemiaUrody - Strona Barbary Kwiatkowskiej (TYLKO-DO-ODCZYTU) Strona Główna -> Domowe Laboratorium Urody Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin